Panzanella - Italijanska salata sa hlebom
Panzanella ili panmolle je italijanska salata sa hlebom i paradajzom, koja je veoma popularna tokom letnjih dana. Evo kako da se ovaj ukus i aroma mediterana nađu i u vašoj činiji.
Za 4 porcije potrebno je:
• 1 konzerva Mutti pelat paradajza
• 1 komad bajatog hleba
• 2 crvene paprike
• 2 žute paprike
• 2 čena belog luka, oljuštena i narezana
• 4 kuvana jaja, oljuštena
• 8 fileta inćuna
• 1 šaka svežih listova bosiljka
• 16 zelenih maslina Il Capitano
• Kapara po ukusu
• So i biber
• 1 dl Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 1 dl crnog vinskog sirćeta
Priprema:
Isecite paprike na pola i izvadite jezgro, belu membranu duž strana i prateća semena.
Položite paprike u veliku činiju za pečenja i pecite u rerni na 200ºC oko 10 minuta. Stavite pečene paprike u posudu i prekrijte ih krpom, sačekajte 10 minuta, a zatim lagano povucite kožicu sa paprika.
Isecite ih na manje komade.
Iseckajte hleb na manje komade. Isecite isto tako i Mutti pelat paradajz.
Pomešajte Carapelli maslinovo ulje i vinsko sirće sa solju, biberom i iseckanim belim lukom.
Stavite komade hleba u veliku posudu i prelijte ovim prelivom. Stavite, zatim, ostale sastojke u posudu. Ostavite na hladnom mestu najmanje 1 sat pre serviranja.
Uživajte u odličnoj letnjoj salati!