Focaccia al pomodoro
Ukusan italijanski hleb pod nazivom Focaccia se pravi u različitim varijantama. U kombinaciji sa paradajz pasatom je specijalitet u regionima u Apulija i Bazilikata regijama. Testo sa umakom od paradajza je odličan aperitiv ili predjelo, ali se može začiniti i mocarela sirom ili svežim povrćem, kao što su paprika, patlidžan ili tikvice.
Potrebno je:
• 1 srednji krompir
• 500 g pšeničnog brašna tipa 00
• 15 g soli
• 12.5 g kvasca
• 250 ml mineralne vode
• 5 g šećera
• 2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 200 ml Mutti Passata pasiranog paradajza
• origano
Priprema:
Operite i oljuštite krompir i kuvajte ga 30 minuta. Nakon toga ga izgnječite.
Prosejte brašno u činiju i dodajte so. Dobro promešajte.
Rastopite kvasac u toploj vodi sa šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta.
Dodajte u brašno krompir, vodu sa kvascem i Carapelli maslinovo ulje.
Dobro umesite sve sastojke, oblikujte u loptu, i stavite u pobrašnjenu posudu, pokrijte ga krpom, i ostavite da se diže za 1 sat na zaklonjenom mestu.
Nakon toga, još jednom premesite testo.
Nauljite pleh za pečenje, sipajte testo. Premažite ga Mutti pasatom koristeći četkicu za kolače. Prelijte preko malo Carapelli maslinovog ulja, malo soli i šaku origana.
Ponovo pokrijte krpom i ostavite da naraste još sat vremena.
Zagrejte rernu na 200 ° C, i pecite dok se dobro ne zapače i gornji sloj.
Poslužite hladno. Prijatno!